Ängelholms kommunvapen Ängelholms kommunvapen

Verktygsmeny

Hjälp

Sök på webbplatsen

Chatta med oss

Hej, vill du ha hjälp?Chatten öppnas i nytt fönster i din webbläsare

Texten i chatten sparas och blir en allmän handling som vem som helst kan begära att få läsa.

Regler och villkor för chatten

Förskola

Ängelholms kommun erbjuder förskola och familjedaghem till alla barn mellan ett och fem år inom både kommunal och fristående verksamhet. Här hittar du information om hur du ansöker om plats, hur kö och placering går till samt vilka regler som gäller.

Ansökan om barnomsorg görs genom inloggning via E-tjänstportalen eller via den öppna Anmälan om barnomsorg. (Länk till: http://www.engelholm.se/Utbildning-barnomsorg/Forskoleverksamheter/Barnomsorgens-webbtjanster/ )

När vårdnadshavare har anmält önskemål om plats ska kommunen enligt SL kap 8 § 14 erbjuda plats i förskola inom fyra månader. Plats ska erbjudas så nära barnets hem som möjligt med beaktande av vad som krävs för att effektivt utnyttja lokaler och andra resurser. Vid fördelning av plats ska dessutom skälig hänsyn tas till vårdnadshavares önskemål om omsorgsform, geografiskt område samt vårdnadshavares övriga önskemål. Önskemål om placering vid någon särskild förskola kan innebära att väntetiden kan bli längre än fyra månader.

Efter anmält behov av plats till förskola skickas en bekräftelse till den mailadress som angetts i anmälan. Besked om plats ska lämnas till vårdnadshavare två månader innan önskat startdatum. Besked från vårdnadshavare om anvisad plats accepteras, ska göras inom 10 dagar från det att man fått erbjudandet.

Väljer ni som vårdnadshavare att tacka nej till detta erbjudande innebär det också att man får invänta plats på den önskade förskolan.


Nedan sammanfattas rutinerna för mottagande i förskolan för barn med annat modersmål än svenska:
 

  • Ansökan om förskoleplats kommer in till kommunens förskolesamordnare. I denna blankett ställs frågan om vilket som är barnets modersmål och vilket/vilka språk som talas i hemmet. I den händelse att blanketten visar ett annat språk än svenska, kontaktas språkstrategen på Modersmålsenheten.
  • Språkstrateg skickar ut en inbjudan till Välkomst- och inskolningssamtal till vårdnadshavare som sker på den förskolan som barnet placerats på. Detta samtal sker ca 1-2 veckor innan inskolningen påbörjas.
  • Till Välkomst- och inskolningssamtalet bokas vid behov en tolk. Pedagog från den mottagande förskolan informerar om förskolans pedagogiska verksamhet och om inskolning, hur det går till och gör upp om inskolningstider. Ni som vårdnadshavare får berätta om ert barn och om er bakgrund.

Läs mer om förskolan här. (Länk till: http://www.engelholm.se/Utbildning-barnomsorg/Forskoleverksamheter/For-dig-som-vill-valja-forskola-och-familjedaghem/ )

Sidan granskad den 15 januari 2013.

Kontakt

Ängelholms kommun
Östra vägen 2
262 80 Ängelholm
Kundtjänst
Tel. 0431-87 000

 

Allmän information

Om Ängelholm

Adress:
Östra vägen 2
262 80 Ängelholm

Kundforum

Telefon: 0431-870 00
E-post: This is an email address

Kundtjänst-öppettider:

Ordinarie öppettider:
Måndag-torsdag: 07.30-17.00
Fredag: 07:30-16:00

Kommunens kundtjänst

Jourtelefon och andra kontakter

Felanmälan

Lämna din synpunkt

Om webbplatsen

Ängelholms kommun på sociala medier

Facebook

Twitter

Instagram

Youtube

Visste du att du kan pumpa dina cykeldäck vid stationen och vid toaletten bakom g:a Rådhuset?