Att starta fristående förskoleverksamhet
Skollag och läroplaner är de främsta styrdokumenten som ska följas och tillämpas i den pedagogiska verksamheten, oavsett om den bedrivs av kommunen eller någon annan.
Kommunen är ytterst ansvarig för att barn som är folkbokförda i kommunen erbjuds plats i förskola respektive skolbarnsomsorg. Sådan verksamhet kan också anordnas av enskilda. Kommunen tar emot ansökningar om att driva fristående förskola, skolbarnsomsorg eller pedagogisk verksamhet och har skyldighet att godkänna dessa om de uppfyller kraven i de fastställda riktlinjerna.
Godkännande
För att yrkesmässigt få bedriva fristående verksamhet behövs ett godkännande. Den kommun där verksamheten ska bedrivas godkänner verksamheten om den uppfyller kraven på god kvalitet och säkerhet. Läroplan och skollag ligger till grund för godkännandet.
Ändras en verksamhet helt eller väsentligt eller flyttas måste nytt tillstånd sökas. Om en verksamhet startar utan godkännande utgår inget ekonomiskt bidrag.
Tillsyn
Fristående verksamhet står under tillsyn av kommunen som därmed har rätt att inspektera verksamheten, inhämta upplysningar, samt ta del av de handlingar som behövs för tillsynen.
Om missförhållanden råder får kommunen förelägga den som har ansvaret att avhjälpa missförhållandena. Godkännandet får återkallas om missförhållandena är allvarliga och ingen rättelse sker.
Bidrag
Först då kommunen godkänt en verksamhet kan ekonomiskt bidrag betalas ut.
Kommunen fastställer årligen bidragets storlek och villkoren för detta.
Villkor
Ett antal villkor ska vara uppfyllda för att få starta fristående verksamhet. Bland annat följande:
- Kvalitet och säkerhetskrav
- Godkända lokaler
- Service
- Årsredovisning
- Val av revisor
- Försäkringar
Ansökan
För verksamhetsstart från och med höstterminen ska ansökan vara inlämnad senast 31 mars samma år och för start från och med vårterminen ska ansökan vara inlämnad senast 31 augusti året innan.
Sidan uppdaterad den 2 juli 2010.