Ängelholms kommunvapen Ängelholms kommunvapen

Verktygsmeny

Hjälp

Sök på webbplatsen

Chatta med oss

Hej, vill du ha hjälp?Chatten öppnas i nytt fönster i din webbläsare

Texten i chatten sparas och blir en allmän handling som vem som helst kan begära att få läsa.

Regler och villkor för chatten

Anordna lotteri

Alla lotterier i Sverige styrs av lotterilagen. Ideella föreningar kan ansöka om att få starta ett lotteri och lotteritillståndet söker du hos Ängelholms kommun. Gäller det större lotterier tar du kontakt med Länsstyrelsen  (länslotterier) eller Lotteriinspektionen . Här följer en kort beskrivning av vad som gäller för lotterier som söks via kommunen.

Vem kan anordna lotteri?

Ideella föreningar med allmännyttigt ändamål kan enligt vissa regler i lotterilagen få lov att sälja lotter för att finansiera del av sin verksamhet. Det kräver oftast tillstånd.

Ansökan

Det finns två typer av lotteritillstånd att söka, dels ett tillfälligt (paragraf 15–16-tillstånd) och ett längre som sträcker sig över 3 år (paragraf 17-tillstånd). Vet ni om att ni ska anordna fler lotterier under en treårsperiod, då bör ni ansöka om ett paragraf 17-tillstånd.

Beställning av ansökningsblanketter görs på This is an email address.

Lotteriansvarig

Föreningen ska utse en person som är ansvarig för lotteriet och kommunen utser en lotterikontrollant. I blankettarkivet finns blanketter för lotteriredovisning och för att fylla i uppgifter till kontrollanten samt ansökan om lotteritillstånd.

Tillstånd

Tillstånd att anordna ett lotteri får ges, om värdet av vinsterna i lotteriet motsvarar minst 35 procent och högst 50 procent av insatsernas värde. Vinstandelen anges på lottsedlarna, lottlistorna eller på den plats där lotteriet bedrivs.

Alla lotterier som kräver tillstånd ska registreras och man kan få ett tillstånd på ett eller tre år (enligt paragraf 15–16 eller paragraf 17 i lotterilagen). Lotterierna får bara bedrivas inom den eller de kommuner där sammanslutningen är verksam. De lotterier som anordnas under en treårsperiod får inte överstiga 20 basbelopp (Basbeloppet år 2014 är 44 400 kr). En vinst i form av pengar får vara högst ett basbelopp. Vinstvärdet i varje lotteri ska motsvara minst 35–50 procent.

Vad kostar det?

  • Tillståndsavgift 300 kr (tillfälligt lotteritillstånd) + kontrollavgift
  • Tillståndsavgift 800 kr när omsättning är över 300 000 kr + kontrollavgift

Kontrollavgiften är 4,2 procent av omsättning på lotteriet, dock max 6 000 kr.

Behövs alltid tillstånd?

En ideell förening behöver inte ansöka om tillstånd i samband med en speciell tillställning och inom ett avgränsat område. Värdet av varje insats får vara högst 1/6 000 basbelopp och värdet av högsta vinsten får vara högst 1/6 basbelopp. Exempelvis lotterier vid julskyltning och marknader behöver inte tillstånd.

Mer information om lotterier hos Lotteriinspektionen

Information från Lotteriinspektionen kring kommunalt lotteri

Sidan uppdaterad den 13 oktober 2015.

Allmän information

Om Ängelholm

Adress:
Östra vägen 2
262 80 Ängelholm

Telefon: 0431-870 00
E-post: This is an email address

Digitalt kundforum

Kundtjänst-öppettider:

Ordinarie öppettider:
Måndag-torsdag: 07.30-17.00
Fredag: 07:30-16:00

Kommunens kundtjänst

Jourtelefon och andra kontakter

Felanmälan

Lämna din synpunkt

Om webbplatsen

Ängelholms kommun på sociala medier

Facebook

Twitter

Instagram

Youtube

Visste du att vi hade 236 evenemang under jubileumsåret 2016?