Ängelholms kommunvapen Ängelholms kommunvapen

Verktygsmeny

Hjälp

Sök på webbplatsen

Chatta med oss

Hej, vill du ha hjälp?Chatten öppnas i nytt fönster i din webbläsare

Texten i chatten sparas och blir en allmän handling som vem som helst kan begära att få läsa.

Regler och villkor för chatten

Hemsjukvård och rehabilitering

Om du inte kan ta dig till en vårdcentral, själv eller med ledsagare, på grund av sjukdom eller skada, kan du få sjukvård i hemmet. Hemsjukvård gör det möjligt för dig att vårdas i hemmet, både under en kortare eller längre period.

Vad är hemsjukvård?

Hemsjukvård är den sjukvård som utförs i ditt hem. Sjuksköterskor finns i tjänst dygnet runt och utför sjukvårdsuppgifter enligt läkarordination. Att du har hemtjänst betyder inte att du automatiskt har hemsjukvård.

I den kommunala hemsjukvården arbetar distriktssköterskor, sjuksköterskor och undersköterskor. Här arbetar också fysioterapeuter och arbetsterapeuter.   Dock arbetar inga läkare i hemsjukvården, utan vi samarbetar med primärvårdens läkare. Personal i hemsjukvården kommer hem till dig för att till exempel hjälpa till med:

  • Utföra såromläggningar
  • Provtagningar
  • Hjälp med mediciner – du skrivs in på dosapoteket och får dina mediciner i dospåsar.
  • Rehabilitering
  • Vårdplaneringar
  • Demensvård
  • Vård i livets slut.

Hemsjukvården har ingen akut verksamhet. Vid vårdsituationer som behöver akut handläggning hänvisas till vårdcentralen, akuten eller 112.

Vem kan få hemsjukvård?

Förutsättningen för att du ska få tillgång till hemsjukvård och rehabilitering i hemmet är att du inte själv eller med hjälp av ledsagare eller sjukresa, kan ta dig till vårdcentral eller annan vårdinrättning. Detta betyder att när du är frisk igen, eller ditt behov av sjukvård och rehabilitering upphör, avslutas hemsjukvården och eventuell fortsatt vård fortsätter på din vårdcentral.

Inskrivning i hemsjukvården

Om du är i behov av att vårdas hemma kan din läkare eller sjuksköterska på vårdcentralen kontakta kommunens hemsjukvård. Legitimerad sjukvårdspersonal i hemsjukvården bedömer sedan om du har rätt till hemsjukvård. Hemsjukvården debiteras månadsvis. För aktuella uppgifter om hemsjukvårdsavgiften, kontakta kommunens avgiftshandläggare, via Kundtjänst, tel 0431-87000. Observera att Landstingets högkostnadsskydd inte gäller för kommunal hemsjukvård.

Inskrivning i hemsjukvården kan bara ske på vardagar, mellan kl 8-16. Patienter som ex. har hemtjänst men inte hemsjukvård, hänvisas till 1177 (sjukvårdsrådgivningen), primärvården eller akutmottagning.

För att vi ska kunna vårda dig på rätt sätt behöver du samtycka till att vi samarbetar med andra vårdaktörer. Vi behöver även få information från din läkare på vårdcentralen om dina tidigare sjukdomar och aktuell medicinering.  Tänk på att meddela vid läkarbesök att du har hemsjukvård. Detta för att andra vårdaktörer ska kunna delge hemsjukvården information om din vård.

För att förbättra vården arbetar vi med flera nationella kvalitetsregister, t.ex. Senior Alert, BPSD och Palliativa registret. Om du inte vill att vi ska registrera dina uppgifter, har du rätt att säga nej.

Sidan uppdaterad den 10 november 2017.

Allmän information

Om Ängelholm

Adress:
Östra vägen 2
262 80 Ängelholm

Kundforum

Telefon: 0431-870 00
E-post: This is an email address

Kundtjänst-öppettider:

Ordinarie öppettider:
Måndag-torsdag: 07.30-17.00
Fredag: 07:30-16:00

Kommunens kundtjänst

Jourtelefon och andra kontakter

Felanmälan

Lämna din synpunkt

Om webbplatsen

Ängelholms kommun på sociala medier

Facebook

Twitter

Instagram

Youtube

Visste du att Stadsbiblioteket i Ängelholm finns som 3D-modell i Google Earth?