Hur kan du hjälpa?
Bli särskilt förordnad vårdnadshavare
När ett ensamkommande flyktingbarn beviljas uppehållstillstånd, ska en särskilt förordnade vårdnadshavare utses till barnet. Som särskild förordnad vårdnadshavare ligger fokus mer på vardagliga frågor, att i samråd med barnet planera för framtiden. Den särskilt förordnade vårdnadshavaren har rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter. I takt med barnets stigande ålder och utveckling ska den särskilt förordnade vårdnadshavaren ta allt större hänsyn till barnets egna synpunkter och önskemål.
Om du önskar bli särskilt förordnad vårdnadshavare, kontakta kommunens familjehemssekreterare som nås via kundtjänst, 0431 - 87 000 eller via 
Bli familjehem, kontaktfamilj eller kontaktperson
Familjehem är oftast en familj, men ibland en ensamstående vuxen, som tar emot ett barn eller ungdom i sitt hem och fungerar som dennes familj under ett antal månader upp till flera år.
En kontaktpersons uppgift är att vara en förstående och stödjande medmänniska.
En kontaktfamilj har regelbunden kontakt med ett barn eller syskon och tar emot dem i sitt hem någon helg i månaden.
Hur blir jag familjehem, kontaktfamilj eller kontaktperson?
Bli god man till ett ensamkommande barn
Om ett barn eller ungdom kommer till Sverige utan sina föräldrar, ska barnet få en god man så snart som möjligt. Att vara god man innebär att du blir en viktig del av barnets liv. Som god man har du rätt och en skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets angelägenheter, personliga såväl som ekonomiska och rättsliga. I nuläget har vi god tillgång på gode män för ensamkommande barn i kommunen. Du kan fortfarande anmäla ditt intresse till att bli god man, men räkna med att få vänta minst till hösten 2017 innan du blir inbjuden till en utbildning. Eftersom många ensamkommande barn nu får uppehållstillstånd, har kommunen istället ett stort behov av särskilt förordnade vårdnadshavare.
Hur blir jag god man?
Hyr ut en bostad
Sedan 1 mars 2016 råder en ny lagstiftning som innebär ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända som beviljats uppehållstillstånd. Ängelholms kommun har ett stort behov av att hitta bostäder till nyanlända som anvisas till kommunen. För att klara av att möta behovet behöver vi hjälp av dig som har en bostad att hyra ut till Ängelholms kommun.
Bli Kompis eller bjud hem en Ängelholmare på middag
Många som kommer till Sverige efterfrågar kontakt med etablerade svenskar som har samma intressen och/eller yrkesbakgrund som de själva har. Hos Kompis Sverige matchas du ihop med en annan person också är intresserad av att träffa nya människor och lära sig om andra kulturer. Är du en kompis förväntas det att ni ses minst sex månader. Kompis Sverige erbjuder gratis aktiviteter varje månad för dig och din kompis.
Är du intresserad av att träffa en kompis?
Kom till vårt språkcafé
Språkcafé på Ängelholms stadsbibliotek
Kom till vårt språkcafé Språkcafé på Ängelholms stadsbibliotek: Måndagar och onsdagar kl 15-17 samtalar vi på svenska över en enkel fika. För information, ring Mia Brinck 0431-46 89 00 eller epost 
Svenska med baby
Svenska med baby skapar mötesplatser för barn och föräldrar från olika bostadsområden – och med ursprung i hela världen. Öppna föräldrargrupper för föräldrar och barn (ca 0-2 år). Samtal och aktiviteter anpassas efter gruppens storlek, språknivå och intressen. Sång och lek för de små är vanliga inslag och joller, matning och blöjbyten är alla vana vid! Några gånger per termin bjuds deltagarna från grupperna på några orter in till gemensamma aktiviteter. De består t.ex. av utflykter, studiebesök och områdesvandringar. Det är gratis att vara med och ingen föranmälan krävs.
Adress: Familjens hus, Bruksgatan 25 i Ängelholm
Insamlingar
Ängelholms kommun har inte förvaringsutrymme eller personal som kan organisera insamlingar av skänkta kläder, leksaker eller dylikt. Vi har däremot ett samarbete med den ideella organisationen AGERA Ängelholm dit du kan skänka kläder eller annat.
AGERA Ängelholms webbplats
AGERA Ängelholm på Facebook
Bli volontär
En volontär är någon som gör en frivillig oavlönad insats. Genom att jobba som volontär gör du en insats för en bättre värld samtidigt som du får uppleva en annan kultur på riktigt nära håll. Är du en av dem som vill vara en del av dessa möten och genom det bidra till att fler människor får stöd att förändra sin livssituation? Som volontär kan du bland annat vara läxhjälpare, delta i språkcaféer eller i verksamhet för ensamkommande ungdomar, arrangera studiecirklar, insamlingar eller arrangera events.
Vad kan jag göra i Ängelholm som volontär?
Sidan uppdaterad den 10 maj 2017.