Ängelholms kommunvapen Ängelholms kommunvapen

Verktygsmeny

Hjälp

Sök på webbplatsen

Chatta med oss

Hej, vill du ha hjälp?Chatten öppnas i nytt fönster i din webbläsare

Texten i chatten sparas och blir en allmän handling som vem som helst kan begära att få läsa.

Regler och villkor för chatten

Konsumentrådgivning

Hur ska jag reklamera en vara? Hur fungerar ångerrätten? Hos konsumentrådgivaren kan du få goda råd före köp av en vara eller tjänst, hjälp med reklamationer och information om vilka konsumentlagar som gäller.

Här på kommunens webbplats finns flera möjligheter att själv hitta den konsumentinformation man behöver. Vi tipsar också om andra bra sidor som hjälper dig som konsument rätt. Hjälp med konsumentrådgivning kan man bara få i den kommun man är folkbokförd i. Rådgivningen är kostnadsfri och är till för dig som bor i Ängelholms kommun. Observera att personliga besök måste förbokas.

Om du behöver hjälp kan du ringa kommunens Kundtjänst på 0431-870 00.

Rådgivning och klagomål

Du har väl tänkt på att det finns flera lagar som skyddar dig som konsument? De två viktigaste är konsumentköplagen och konsumenttjänstlagen. Du är konsument när du som privatperson handlar en vara eller tjänst av en näringsidkare.

 

Konsumentköplagen

Konsumentköplagen innehåller till exempel dina rättigheter om en vara slutar fungera, vid avbeställning och leveransförseningar. Spara kvittot eftersom du har reklamationsrätt i tre år på en vara som gått sönder

Konsumenttjänstlagen

Konsumenttjänstlagen gäller till exempel när du anlitar en bilverkstad eller en hantverkare. Du kan klaga på tjänsten i tre år om det inte är arbete på mark, byggnader eller anläggningar på mark, i vatten eller andra fasta saker. I så fall har du 10-års reklamationsrätt

Öppet köp och bytesrätt

Öppet köp och bytesrätt är frivilligt, likaså garantier. Öppet köp innebär att du kan lämna tillbaka en oanvänd vara inom en viss tid och få pengarna tillbaka. Vid bytesrätt kan du byta till annan vara under förutsättning att du inte har använt den. Om du har en garanti ansvarar säljaren för att varan fungerar under en bestämd tid. Fråga i butiken vad som gäller!

Klagoguiden

Konsumentverket har gjort en klagoguide som är en hjälp när du vill klaga på en vara eller tjänst. Beroende på vilket område klagomålet gäller finns olika klagobrev

Allmänna Reklamationsnämnden 

Om tvisten inte löser sig, kan du göra en anmälan till Allmänna Reklamationsnämnden, ARN. Men ta först kontakt med din konsumentrådgivare, nämnden kan inte ge råd i enskilda ärenden. Prövningen i nämnden är gratis. I de flesta fall är det en god idé att vända sig till Allmänna Reklamationsnämnden. Nämnden utformar sitt beslut som en rekommendation till näringsidkaren att vidta en åtgärd, t.ex. betala ut ett belopp, åtgärda ett fel eller byta ut en vara.

Sidan uppdaterad den 16 mars 2018.

Allmän information

Om Ängelholm

Åsikten är till för synpunkter om till exempel den kommunala servicen, för beröm och för förslag på hur Ängelholms kommun kan bli bättre.

 

Felanmälan - Anmäl fel och faror på kommunala anläggningar, till exempel ett potthål i gatan eller en trasig gunga på en lekplats.

Visste du att hela Rönneås längd är ca 85 km?