Ängelholms kommunvapen Ängelholms kommunvapen

Verktygsmeny

Hjälp

Sök på webbplatsen

Chatta med oss

Hej, vill du ha hjälp?Chatten öppnas i nytt fönster i din webbläsare

Texten i chatten sparas och blir en allmän handling som vem som helst kan begära att få läsa.

Regler och villkor för chatten

Budget- och skuldrådgivning

Budget- och skuldrådgivning

Hos kommunens budget- och skuldrådgivare kan du få hjälp med:

  • Ansökan om skuldsanering
  • Hushållsekonomisk rådgivning
  • Socialt servicekonto

Skuldsanering

Är du skuldsatt och har haft problem med skulder en längre tid kan du ansöka om skuldsanering. Med skuldsanering menas att en svårt skuldsatt person under vissa förutsättningar kan befrias från skyldigheten att betala sina skulder helt eller delvis.

Du ansöker hos Kronofogden. Kronofogden prövar om du uppfyller skuldsaneringslagens krav för att få en skuldsanering. Om din ansökan blir godkänd görs det upp en femårig betalningsplan. Betalningsförmågan bestäms efter det belopp som motsvarar förbehållsbeloppet ( = summan du får behålla för att klara ditt uppehälle och för att kunna betala dina räkningar) vid utmätning av inkomst. Allt utöver detta belopp avbetalas på skulderna. Om du lever under förbehållsbeloppet är skuldsaneringsperioden fortfarande fem år men utan betalplan. Efter fem år är du skuldfri.

Behöver du hjälp med din ansökan eller få ekonomisk rådgivning kan du kontakta kommunens budget- och skuldrådgivare. Telefonnummer 0431 - 87 000.

Hushållsekonomisk rådgivning

Ibland kan man komma efter med betalningen av sina räkningar. Det kan gälla hyran, elen, telefonräkningen eller banklånet. Har du kommit i den situationen är det viktigt att så fort som möjligt ta tag i problemet. Kommunens budget- och skuldrådgivare kan hjälpa dig med att strukturera upp din ekonomi bland annat genom att göra en hushållsbudget samt en gå igenom hela skuldbilden. Budget- och skuldrådgivarna kan också hjälpa dig i kontakten med fordringsägarna för att göra avbetalningsplaner eller ge information om andra möjligheter till lösningar.

Socialt servicekonto

Detta betyder att du får hjälp med att hantera din ekonomi. Socialtjänsten övertar i överenskommelse med dig, dina inkomster för att strukturera upp den ekonomiska situationen. Det kan vara i samband med att det finns risk för att du blir avhyst från din bostad eller får elen avstängd.
Andra tillfällen kan vara i avvaktan på god man eller förvaltare.

Socialt servicekonto är behovsprövat och beviljas sex månader åt gången.

Sidan uppdaterad den 31 oktober 2017.

Budget- och skuldrådgivare

Kundtjänst
0431 870 00

This is an email address

Allmän information

Om Ängelholm

Åsikten är till för synpunkter om till exempel den kommunala servicen, för beröm och för förslag på hur Ängelholms kommun kan bli bättre.

 

Felanmälan - Anmäl fel och faror på kommunala anläggningar, till exempel ett potthål i gatan eller en trasig gunga på en lekplats.

Visste du att G:a Rådhuset i Ängelholm finns som 3D-modell i Google Earth?