Ängelholms kommunvapen Ängelholms kommunvapen

Verktygsmeny

Hjälp

Sök på webbplatsen

Chatta med oss

Hej, vill du ha hjälp?



Chatten öppnas i nytt fönster i din webbläsare

Texten i chatten sparas och blir en allmän handling som vem som helst kan begära att få läsa.

Regler och villkor för chatten

Information och märkning

När man som konsument ska bilda sig en uppfattning om en varas kvalitet, är märkningen av största vikt. Speciellt viktigt är detta för allergiker, som måste kunna lita på att informationen om vad en vara innehåller stämmer.

Det är alltid du som företagare som ansvarar för att de varor som säljs är korrekt märkta. Även produkter som du själv tillverkat och förpackat ska vara märkta, t.ex. färdigmat och konditorivaror.

Märkningen ska vara på svenska, vara väl synlig och lätt att läsa. Nedan följer några viktiga punkter som ska finnas med på en förpackad vara:

  • varans namn
  • ingrediensförteckning
  • nettokvantitet (vikt eller volym) 
  • förpackningsdatum
  • bäst-före-dag eller sista förbrukningsdag
  • speciella anvisningar för förvaring eller användning
  • ursprung (gäller köttråvaror)
  • tillverkarens namn, adress, telefonnummer

En ny lagstiftning som gäller information om livsmedel började gälla 13 december 2014. Då ska livsmedel vara märkta enligt samma lagstiftning inom hela EU. Nedan följer några viktiga förändringar som du behöver känna till.

Teckenstorlek
Minsta tillåtna teckenstorlek är 1,2 mm på stora och 0,9 mm på små förpackningar (största ytan är mindre än 80 cm2).

Allergener
Vissa ingredienser som kan ge allvarliga allergiska reaktioner, så kallade allergener, ska vara särskilt utmärkta för konsumenternas säkerhet. Det kan vara text med fet stil eller kursiv stil eller avvikande färg, t ex vete, mjölk.

Obligatorisk näringsdeklaration
Förpackade produkter behöver märkas med näringsdeklaration efter 13 dec 2016. Det finns vissa undantag. Det som ska ingå är energivärde, mängden fett, mättat fett, kolhydrat, sockerarter, protein och salt. I bilaga I i informationsförordningen finns definitioner på vad som avses med de olika näringsämnena.

Ursprungsmärkning och nedfrysningsdatum
Ursprungsmärkning krävs för vissa livsmedel, som exempelvis nöt- och kalvkött, fisk, honung och olivolja. Från och med den 1 april 2015 blir det obligatoriskt att ange ursprung även för kött från får, gris, get och fjäderfä.
Nedfrysningsdatum ska anges för fryst kött, frysta köttberedningar och frysta obearbetade fiskeriprodukter.

Information om oförpackade livsmedel
Även restauranger, serveringar och alla andra som säljer oförpackade produkter måste kunna upplysa kunden om vilka allergener som ingår. 

Mer information om märkning finns på Livsmedelsverkets hemsida och i broschyrerna "Märkning av färdigförpackade livsmedel" och "Information om livsmedel som inte är färdigförpackade", se länkar till höger.

Sidan uppdaterad den 6 september 2017.

Allmän information

Om Ängelholm

Adress:
Östra vägen 2
262 80 Ängelholm

Kundforum

Telefon: 0431-870 00
E-post: This is an email address

Kundtjänst-öppettider:

Ordinarie öppettider:
Måndag-torsdag: 07.30-17.00
Fredag: 07:30-16:00

Kommunens kundtjänst

Jourtelefon och andra kontakter

Felanmälan

Lämna din synpunkt

Om webbplatsen

Ängelholms kommun på sociala medier

Facebook

Twitter

Instagram

Youtube

Visste du att vi har tillagningskök på samtliga skolor?