Ängelholms kommunvapen Ängelholms kommunvapen

Verktygsmeny

Hjälp

Sök på webbplatsen

Chatta med oss

Hej, vill du ha hjälp?Chatten öppnas i nytt fönster i din webbläsare

Texten i chatten sparas och blir en allmän handling som vem som helst kan begära att få läsa.

Regler och villkor för chatten

Enskilt avlopp

Kommentera sidan

Skicka en kommentar om sidan till innehållsansvarig. Fält markerade med * måste fyllas i.

Ange kontrollordet i textfältet nedan. *

Här finns information om hur miljöenheten arbetar med enskilda avlopp.

Tillsyn

Tillsynen av enskilda avlopp går till så här:

  1. Miljöinspektörer kommer ut och tittar på ert avlopp och ser om det är godkänt eller inte.
  2. Ni får en inspektionsrapport som beskriver vad som finns på fastigheten och om det är godkänt eller inte.
  3. Om avloppet inte är godkänt får ni sedan en viss tid på er att anlägga ett godkänt avlopp. Hur lång tid det blir beror på vilken typ av anläggning som finns och skicket på den. Deadlinen för avloppet sätter vi genom att förelägga om förbud mot utsläpp av orenat avloppsvatten.

När just er fastighet är aktuell för tillsyn kommer det komma brev hem till er som berättar mer om själva tillsynen, när vi kommer, vad det kostar och så vidare.

Sedan när ett nytt, godkänt avlopp finns på plats avslutas tillsynsärendet. För att anlägga ett nytt avlopp krävs det att man har fått tillstånd från miljöenheten, information om detta finns nedan. 

Ansökan

Vill du anlägga ett nytt avlopp måste du ha tillstånd från myndighetsnämnden. Om du gräver ett avlopp utan tillstånd är det förenat med miljösanktionsavgift, du får alltså betala böter om du anlägger ett avlopp utan tillstånd.

Hur går det då till att söka tillstånd för ett enskilt avlopp? Som första steg skickar du in en ansökan, blanketten finns här till höger. Med din ansökan skickar du en karta över fastigheten där du har ritat in avloppets placering och om det finns några vattenbrunnar i närheten. Miljöenheten kan skicka karta om man inte kan få tag i det själv.

Om ansökan innehåller allt den ska så kontaktar en miljöinspektör dig för att boka tid för ett platsbesök. Om ansökan inte är komplett kontaktar en miljöinspektör dig för att begära in kompletteringar.

Vid platsbesöket tittar miljöinspektören på om den tänkta placeringen är lämplig för den avloppslösning du har sökt tillstånd för. Markens lutning, avstånd till vattenbrunn, avstånd till grannars vattenbrunnar samt jordmaterial är några av de saker miljöinspektören tittar på.

Om allt flyter på bra vid platsbesöket skriver miljöinspektören sedan ett tillstånd för enskilt avlopp på fastigheten. När avloppsanläggningen anläggs vill vi på miljöenheten ha möjlighet att komma ut och titta för att se till att anläggningen görs enligt tillståndet. Sen när allt är klart fyller du som fastighetsägare i en kvalitetsförsäkran och skickar in till miljöenheten. Sen avslutas ansökningsärendet.  

Vill du veta mer, se länkarna till höger.

Sidan granskad den 12 maj 2017.

Allmän information

Om Ängelholm

Adress:
Östra vägen 2
262 80 Ängelholm

Kundforum

Telefon: 0431-870 00
E-post: This is an email address

Kundtjänst-öppettider:

Ordinarie öppettider:
Måndag-torsdag: 07.30-17.00
Fredag: 07:30-16:00

Kommunens kundtjänst

Jourtelefon och andra kontakter

Felanmälan

Lämna din synpunkt

Om webbplatsen

Ängelholms kommun på sociala medier

Facebook

Twitter

Instagram

Youtube

Visste du att det tar 55 minuter med flyg från Stockholm till Ängelholm?