Ängelholms kommunvapen Ängelholms kommunvapen

Verktygsmeny

Hjälp

Sök på webbplatsen

Chatta med oss

Hej, vill du ha hjälp?Chatten öppnas i nytt fönster i din webbläsare

Texten i chatten sparas och blir en allmän handling som vem som helst kan begära att få läsa.

Regler och villkor för chatten

Elda på rätt sätt

Att elda är lätt men att elda på rätt sätt är svårare. Felaktig vedeldning i tätorter är ett hälsoproblem. Röken från ofullständig förbränning ställer till problem för personer med luftvägsbesvär och leder till utsläpp av cancerframkallande ämnen.

Att tänka på

 • Vid vedeldning ska sotning ske med tätare intervall.
 • En rökkanal som är byggd för oljeeldning är inte lämplig för kontinuerlig vedeldning eftersom det blir större rökgasvolymer och högre rökgastemperatur.
 • Innan du byter bränsleslag ska du kontakta skorstensfejarmästaren för att kontrollera skorstenen och möjligheterna till sotning.
 • Sot och tjära på glasluckor, pannväggar och i rökgångar tyder på att lufttillförseln är dålig. Sot- och tjärutsläpp är störst när elden tänds och när nytt bränsle läggs in.
 • Det är förbjudet att elda avfall i en kamin eller villapanna eller på annat sätt.
  Man får inte elda hushållsavfall, plast, spånskivor, målat eller impregnerat virke eftersom att det bildas giftiga rökgaser.

Råd för miljövänligare vedeldning

 • Använd alltid torr ved vid eldning. (Fuktig ved ger lägre förbränningstemperatur och giftiga gaser bildas. Nyhuggen ved innehåller 45-50% vatten och torkad ved ca 20%.)
 • Se till att lufttillförseln är god. Stäng inga spjäll. Se till att friskluftsintaget i pannrummet är öppet.
 • Se till att snabbt få fyr. Temperaturen ska vara hög när veden läggs in.
 • Stäng inte spjället när brasan är tänd. Då uppstår luftunderskott och många miljöskadliga ämnen bildas. Undvik pyreldning genom att ha full luftgenomströmning hela tiden.
 • Är förbränningen bra bildas bara lite ljusgrå aska i eldstaden. Vit rök betyder god förbränning och mörk rök dålig förbränning.
 • Elda mot ackumulatortank. En miljögodkänd panna med ackumulatortank är mest effektiv ur både miljö- och vedeldningssynpunkt. Ackumulatortanken lagrar överskottsenergin och elden kan brinna med full lufttillförsel under hela sin brinntid. Dessutom kräver den mindre passning och eldning.

Grillning

Att sitta ute och grilla hör sommaren till. Men bara i våra trakter släpps det varje år ut avsevärda mängder kolväten p.g.a tändvätskan till grillen. Byt ut tändvätskan mot tändpapper i stället. Det fungerar lika bra men tar något längre tid. Andra alternativ är grilltändare och tändblock. Du tänder både snabbt och miljövänligt med varmluftspistol eller glödelement.

 

Sidan uppdaterad den 21 november 2012.

Allmän information

Om Ängelholm

Adress:
Östra vägen 2
262 80 Ängelholm

Kundforum

Telefon: 0431-870 00
E-post: This is an email address

Kundtjänst-öppettider:

Ordinarie öppettider:
Måndag-torsdag: 07.30-17.00
Fredag: 07:30-16:00

Kommunens kundtjänst

Jourtelefon och andra kontakter

Felanmälan

Lämna din synpunkt

Om webbplatsen

Ängelholms kommun på sociala medier

Facebook

Twitter

Instagram

Youtube

Visste du att din kommunala energi- och klimatrådgivare kan ge oberoende råd om olika uppvärmningssystem?