Ängelholms kommunvapen Ängelholms kommunvapen

Verktygsmeny

Hjälp

Sök på webbplatsen

Chatta med oss

Hej, vill du ha hjälp?Chatten öppnas i nytt fönster i din webbläsare

Texten i chatten sparas och blir en allmän handling som vem som helst kan begära att få läsa.

Regler och villkor för chatten

Brandskydd

Rätt brandskydd räddar liv

De flesta dödsfall i samband med bränder sker när människor sover. Med hjälp av en rad förebyggande åtgärder och effektivt brandskydd går dessa olyckor att undvika.

Brandvarnare

De senaste tio åren har kraven på brandvarnare i bostäder och hur de ska monteras skärpts. Sedan 1999 finns det krav i byggreglerna att brandvarnare skall installeras i alla nybyggda bostäder. För äldre bostäder finns ett allmänt råd från Räddningsverket som säger att det bör finnas brandvarnare i alla lokaler som används för bostadsändamål.

Brandvarnaren ska placeras i takets högsta punkt och inte på väggen. Det bör finnas minst en brandvarnare på varje våning, samt i anslutning till sovrum. Vissa brandvarnare kan kopplas ihop så att en upptäckt brand på ena våningen uppmärksammas samtidigt i hela bostaden.

Handbrandsläckare

Om det finns en handbrandsläckare i hemmet ökar chansen att du ska kunna släcka en brand i ett tidigt skede. Ju snabbare en brand släcks desto mindre skador blir det och risken för att branden ska växa sig stor minskar. Den bästa brandsläckaren för hemmet är pulversläckaren eftersom den är mycket effektiv och enkel att använda.

Släckaren ska placeras lättillgängligt, helst nära ytterdörren. Var noga med att kontrollera handbrandsläckaren med jämna mellanrum så att funktionen bibehålls. Kontroll och service bör ske minst vart femte år eller enligt tillverkarens rekommendation.

Det är också viktigt att ha en brandsläckare i sommarstugan, eftersom denna kan ligga många minuters körväg från räddningstjänsten. Det är också bra att ha brandsläckare i bilen och båten.

Utrymning

Om du måste ta sig ut till följd av en brand ska du hålla dig så långt ner mot golvet som möjligt. Röken stiger nämligen uppåt, och det är oftast röken som är dödsorsaken vid bränder. På vägen ut ska du stänga dörrar efter dig för att hejda brandspridningen.

Det är viktigt att alla i familjen, även barnen, känner till utrymningsvägarna och var man ska samlas efter en utrymning. För att underlätta utrymningen ska du tänka på att inte förvara föremål i trappor, källarutrymmen etc. som kan blockera vägen ut.

Tips på brandförebyggande åtgärder:

 • Förvara inte brännbart material intill spisen
 • Håll köksfläkten ren
 • Dra ur kontakten till olika elektriska apparater, till exempel brödrost och kaffekokare
 • Ha rätt wattantal i lamporna
 • Placera inte brännbart material på tv:n
 • Installera jordfelsbrytare
 • Torka inte kläder, handdukar och liknande på element
 • Placera levande ljus fritt, och släck dem när du går lämnar rummet
 • Rök inte (särskilt inte i sängen).
 • Förvara brandfarlig vara i avsedda kärl
 • Förvara tändstickor och tändare utom räckhåll för barn
 • Ha alltid fungerande brandvarnare i bostaden

Sidan granskad den 15 september 2011.

Allmän information

Om Ängelholm

Åsikten är till för synpunkter om till exempel den kommunala servicen, för beröm och för förslag på hur Ängelholms kommun kan bli bättre.

 

Felanmälan - Anmäl fel och faror på kommunala anläggningar, till exempel ett potthål i gatan eller en trasig gunga på en lekplats.

Visste du att man kan paddla kanot mitt i centrala Ängelholm?